Roskilde Festival investerer i børn og unges trivsel med milliondonation

Nyhed

Klub Skabertrang modtager 2,1 mio. kroner i støtte fra Foreningen Roskilde Festival.

Tekst og fotos af Aske Øland Kjærgaard, Kulturskolen Roskilde.

KLUB SKABERTRANG modtager 2,1 millioner kroner fra Foreningen Roskilde Festival Gruppen som støtte til nye kreative fællesskaber for børn og unge i Roskilde Kommune: ”Donationen kan bidrage til, at Skabertrang kan nå ud til endnu flere lokale børn og unge,” lyder det fra Roskilde Festival Gruppen.

Kulturskolen Roskilde, Klub Øst, Aaben Dans og Professionshøjskolen Absalon arbejder for at komme mistrivslen blandt børn og unge i Roskilde Kommune til livs gennem Klub Skabertrang. Her udforskes tværæstetisk kreativitet i et inkluderende miljø, hvor proces vægtes over resultat.  

Grundlaget for Klub Skabertrang projekter er kreativ udforskning, men der fokuseres i lige så høj grad på børnenes velvære, relationer og perspektiver. Hygge i solen på græsplænen kombineres med kunstneriske avancerede eksperimenter i dansesalen, på lærredet, på legepladsen eller i musiklokalet. Det har vist sig, at en nysgerrig og ligeværdig tilgang til kreativ udfoldelse børn og voksne imellem kombineret med en afslappet omgang med hinanden er en slagkraftig cocktail i at skabe stærke børne- og ungefællesskaber. 

De kommende tre år (2024 til 2026) sætter en generøs milliondonation fra Foreningen Roskilde Festival skub i Klub Skabertrangs kunstpædagogiske arbejde mod et gladere og sundere børne- og ungdomsliv i Roskilde Kommune.  

”Donationen kan bidrage til, at Skabertrang kan nå ud til endnu flere lokale børn og unge. Samtidig bakker vi med donationen op om Roskildes Musikby-strategi og den dagsorden, der i forvejen er prioriteret i kommunen med muligheden for at arbejde endnu mere dybdegående med kreativitet for byens børn og unge,” udtaler administrerende direktør i Roskilde Festival Gruppen, Signe Lopdrup til Sjællandske Nyheder.

Ifølge de fire partnere er donationen fra Roskilde Festival Gruppen et vigtigt skridt mod at forløse Klub Skabertrangs potentiale som et kunstpædagogisk vokseværk.  

”Med donationen kan vi videreudvikle kunstneriske aktiviteter med børn og unge, hvor kreative fællesskaber kan opstå på børnenes og de unges egne præmisser. Samtidig kan vi evaluere på effekterne af den kunstpædagogiske tilgang over tid,” udtaler leder af Kulturskolen Roskilde, Anja Reiff. 

Elektronisk musik behøver ikke at være en solo beskæftigelse. Til åben elektronisk jam med instrumenter og højtalere sat op udendørs, bidrog store som små til det klanglige univers.

En bæredygtig model 
Klub Skabertrang udspringer af erfaringer fra det tidligere kulturministerielle udviklingsprojekt, Grib Engagementet (2021-2022), som har leveret værdifuld indsigt i, hvordan kunst og pædagogik kan kombineres til gavn for børn og unges trivsel. Desuden står Klub Skabertrang på skuldrene af en langvarig indsats i Roskildes fritidsliv for børn og unge. 

”Vi ved fra mange års pionerarbejde i Roskildes fritidsklubber, at stærke børne- og ungefællesskaber kan skabes i uformelle miljøer, hvor der er fokus på høj kunstnerisk faglighed, børneinddragelse, relationer og kreativitet,” forklarer Mikkel Snorre Wilms Boysen fra Professionshøjskolen Absalon og fortsætter, ”ved at udbygge partnerskabet mellem fritidsklubberne og Roskildes kulturinstitutioner kan disse erfaringer videreudvikles og udbredes.”  

Det vigtige i Klub Skabertrang er ikke færdige produkter, man kan fremvise ved et afsluttet forløb. Det væsentlige er, at der bliver skabt et miljø, hvor den unge deltager tør udforske sin skabertrang sammen med jævnaldrende og voksne og komme stærkere og mere selvsikker ud på den anden side, forklarer udviklingschef i egnsteatret Aaben Dans, Pernille Møller Taasinge. 

”Skabertrangen er en helt essentiel livskraft i mennesket. Som teater beskæftiger vi os med den på daglig basis. Det er derfor fantastisk at kunne understøtte børn og unges skabertrang i et tværfagligt og tværkunstnerisk miljø. Vi ønsker, at det kommer til at være et naturligt rum, hvor de unge kan trives og reflektere sammen gennem kunstneriske udfoldelser,” siger hun.   

Ingen regler: Man måtte tegne, hvad man ville på et stort fælles papir.

Kreative sammen   
I Himmelev og Trekroner er to Klub Skabertrang forløb ved at finde deres form. Fælles for dem er, at det er tværæstetiske og multisensoriske projekter, som foregår i tidsrummet 14.00-17.00 hver onsdag med opstart i september 2024.  

På Gadegården i Himmelev arbejder børn og de involverede voksne på at omdanne legepladsen til et inspirerende rum fyldt med elektronisk musik og visuel kreativitet. Samtidig indgår bevægelse som naturligt element i processen, da transformationen sker på legepladsen.  

Solveig, Vilma og Alma.

I Himmelev og Trekroner er to Klub Skabertrang forløb ved at finde deres form. Fælles for dem er, at det er tværæstetiske og multisensoriske projekter, som foregår i tidsrummet 14.00-17.00 hver onsdag med opstart i september 2024.  

På Gadegården i Himmelev arbejder børn og de involverede voksne på at omdanne legepladsen til et inspirerende rum fyldt med elektronisk musik og visuel kreativitet. Samtidig indgår bevægelse som naturligt element i processen, da transformationen sker på legepladsen.  

De tre veninder Vilma, Alma og Solveig har været med hver onsdag i september. ”Det er fedt at være med og være kreativ sammen med sine venner og de voksne her,” lyder det fra Alma. Veninden Vilma stemmer i, ”Ja! For nogle gange siden lavede vi svævebanen om til en lydlampe. Det var sjovt!” 

Også Solveig er begejstret for at være med og prøve nye ting. ”Mig og en veninde havde lavet dragter til et modeshow. Modeshowet blev desværre aflyst, fordi min veninde ikke kunne den dag alligevel. Men det var sjovt at lave dragterne, og måske vi kan lave modeshowet en anden dag,” lyder det fra Solveig.  

De tre førstegangsdeltagere Sara, Vigga og Maja hyggede sig også med at prøve noget nyt til trods for, at man blev lidt snavset af det. ”Det var sjovt at male med dragterne på, selvom vi fandt ud af, at malingen gik igennem dragten, og vi måtte i bad for at vaske det af,” siger Maja, og de tre veninder griner.   

Sara, Vigga og Maja.

På Nymarksgård i Trekroner udforsker børnene bevægelse og kunst ved at male direkte på papirer spredt ud over gulvet, mens de sætter deres aftryk gennem kroppens bevægelser. Bevægelserne følges af et dynamisk lydlandskab, der ændrer karakter i takt med børnenes interaktion med musikinstrumenter og elektronisk udstyr.  

Ella og Rosa fra Nymarksgård er i fuld sving med den kreative leg denne september onsdag.  

“I Krea2 sidder man mest og laver noget. Her kan man rejse sig op, danse og bevæge sig – hvis man vil det. I det hele taget er det frit, og man kan gøre hvad man vil. Man kan skabe med kroppen, hænderne og hovedet,” lyder det fra Ella.  

Rosa supplerer, at det hjalp deres kreativitet, da de vendte tingene på hovedet. “Vi fandt selv på at ligge og tegne med fødderne, og så opdagede jeg en ny figur på tegningen, fordi vi lå ned,” siger hun, inden de to piger løber tilbage til deres tegninger på jorden. 

Selvopfundet xylofon-lignende instrument.

Politisk opbakning 
Projekterne i Himmelev og Trekroner er blot eksempler på, hvordan Klub Skabertrang projekter kan se ud, men de siger alligevel noget universelt om tilgangen. De to projekter møder børnene i det miljø, hvor de i forvejen bruger tid og skaber relationer, når de ikke er i skole. På den måde bliver det et trygt og velkendt rum, der danner rammerne for de kreative udfoldelser.  

Med den nye donation fra Roskilde Festival Gruppen er det muligt at hyre endnu flere kunstfaglige voksne inspiratorer til Klub Skabertrang aktiviteterne og nå ud i hele kommunen.  

”Vores langsigtede indsats vil opbygge et team og udvikle en arbejdsform, der forhåbentlig kan skabe præcedens for varige kulturforandringer i hele Roskilde Kommune – især i områder med størst behov,” lyder det fra Søren Gravgaard, leder af Klub Øst.  

Psykisk mistrivsel i form af isolation, angst, stress og fremtidsbekymring er desværre udbredte problemer blandt Danmarks børn og unge. Der er derfor brug for stærke pædagogiske indsatser, som kan bidrage til fornyet glæde og meningsfuldhed i de unges liv. Her kan Roskilde Kommune være forbillede, mener udvalgsformanden for Kultur- og Idrætsudvalget, Mogens Hallager.  

”Klub Skabertrang bekræfter, at Roskilde er en innovativ kommune på kulturområdet, som kan gå forrest i kampen mod mistrivsel blandt vores børn og unge. Som repræsentant for Kultur- og Idrætsudvalget er det vidunderligt at se fire lokale kulturinstitutioner slå sig sammen om det fælles gode i at arbejde for øget trivsel og livsglæde blandt børn og unge gennem fællesskabets stærke kraft. Det gør mig stolt, at Roskilde Festival Gruppen ser de samme potentialer, som jeg gør og bakker op om projektet,” lyder det fra Mogens Hallager. 

Fuld fordybelse i de kunstneriske udfoldelser.

KONTAKT 

For yderligere information, kontakt: 

Anders Hvidberg-Hansen 

Kunstnerisk afdelingsleder, Kulturskolen Roskilde 

+45 24 63 84 54 

andershvh@roskilde.dk  

Pelle Leth 

Musikmedarbejder, Klub Roskilde Øst 

+45 40 23 68 91 

[E-mail] Pellelp@roskilde.dk  

Pernille Møller Taasinge 

Udviklingschef i Aaben Dans 

+45 35 82 06 10 

pernille@aabendans.dk  

**FAKTA** 

–  Projektperiode: 2024 til 2026   

– Primære partnere: Klub Øst, Aaben Dans, Kulturskolen Roskilde, Professionshøjskolen Absalon.   

– Formål: At skabe kreative, kunstneriske fællesskaber, der fremmer trivsel blandt børn og unge i Roskilde Kommune.   

– Økonomisk støtte: Foreningen Roskilde Festival har doneret 2,1 millioner kroner. Årsbudgettet på 850.000 kroner består af donationen fra Roskilde Festival samt egenfinansiering fra de fire primære partnere. Størstedelen af budgettet er øremærket aktiviteter med børn og unge, men der er også afsat penge til dokumentation og formidling af projektets erfaringer, så det kan inspirere lignende initiativer andre steder i landet. 

– Nøgleværdier: Kreativitet, samskabelse, tværæstetik, ligeværdighed, inklusion, diversitet.